Jak zrobić piwo w domu?

Piwo doskonale gasi pragnienie latem i jest świetnym dodatkiem do towarzyskich spotkań. Ten złoty trunek można przygotować w domu, bez konieczności stosowania skomplikowanego sprzętu i prawdziwych surowców piwowarskich. Poniżej podajemy sprawdzony przepis na przygotowanie domowego piwa.

Piwo to najstarszy i obecnie jeden z najbardziej popularnych napoi na świecie. Chociaż panuje powszechna opinia, że piwo sprzyja nadwadze i przyczynia się do powstania tzw. piwnego brzucha to liczne grono specjalistów od spraw żywienia uważa, iż jest ono bogatym źródłem protein, witamin i minerałów, a ponadto leczy, orzeźwia i oczywiście wyśmienicie smakuje.

Niezbędnik domowego piwowara
Jako domowy piwowar należy zaopatrzyć się w jeden z zestawów piwowarskich oraz gotowy zestaw surowców przeznaczonych do danego stylu piwa. Wśród akcesoriów znajdujących się w takim zestawie są: termometr, areometr, fermentor z rurką fermentacyjną, fermentor z kranikiem i rurką do rozlewy gotowego piwa, kapslownica oraz kapsle, środek do dezynfekcji sprzętu, a także jodowy wskaźnik skrobi. Surowce niezbędne do przygotowania piwa to słód w różnych odmianach i proporcjach, prawdziwy chmiel piwowarski oraz drożdże piwowarskie.

Przepis na piwo
Przygotowanie trunku rozpoczynamy od mieszania ześrutowanego (rozdrobnionego) słodu wraz z wodą w garnku około 23 l oraz w odpowiednich dla enzymów temperaturach - głównie 63 st. C i 72 st. C. Tę czynność wykonujemy przez około godzinę do momentu, gdy skrobia rozłoży się do cukrów prostych. Możemy to sprawdzić przy pomocy jodowego wskaźnika skrobi dokonując tak zwanej próby jodowej. Następnie po zakończeniu zacierania przechodzimy do procesu filtracji poprzez oddzielanie ziarna od brzeczki. Oprócz tego w celu wyeliminowania pozostałości ekstraktu z ziarna, przepłukujemy go wodą. Uzyskaną klarowną brzeczkę gotujemy przez 60 do 90 minut dodając do niej chmielu, którego odmiana nadaje właściwy charakter piwa. Kolejnym krokiem jest chłodzenie brzeczki do temperatury pokojowej. Możemy to zrobić na przykład w wannie, opłukując garnek zimną wodą. Po zakończeniu chłodzenia wlewamy brzeczkę do fermentora, dodajemy do niej drożdże i po paru dniach uzyskujemy młode piwo. Pozostaje nam rozlanie trunku do butelek i czekanie, aż piwo nabierze walorów smakowych i zapachowych, a znajdujące się w butelce drożdże wytworzą dwutlenek węgla.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!