Jak zrobić domowy likier i nalewkę?

Trzeba przyznać, że smaczne likiery mleczne i kremy możemy bez trudu przyrządzić w domowym zaciszu. Ale warto, jednak wiedzieć jak wybrać i połączyć ze sobą składniki. Poniżej znajdziesz krótki poradnik, dotyczący tego jak powinno się prawidłowo przyrządzić domowe likiery i nalewki. Przeczytaj go koniecznie!
Domowe nalewki i likiery mleczne
Zacznijmy od tego, że przy wyrobie słodkich kremów i likierów stosuje się niemal każdy rodzaj mleka. Bardzo ważne, by było ono tłuste i świeże. Generalnie im bardziej tłuste tym lepsze, ale nie oznacza to oczywiście, że nalewki przyrządzać będziemy na 20% śmietanie, ale mleko skondensowane będzie dobrym wyborem. Dlatego nie warto kupować słodzonego mleka skondensowanego – jest droższe, a płacenie za cukier, który dodać możemy do niego sami mija się z celem. Jednak mleko kozie z uwagi na cenę pozostawiłbym pasjonatom, podobnie, zresztą jak mleka ryżowe i sojowe.
Palmy, tropiki i kokosy
Generalnie rzecz ujmując najczęściej do domowych wyrobów używamy mleka krowiego, rzadziej kokosowego. Musisz wiedzieć, że kokosowy nektar jest przeważnie składnikiem likierów typu malibu. Bardzo ważne, by mleko kokosowe, które kupujemy było w konsystencji płynnej. Dlatego przed zakupem warto potrząsnąć puszką, by sprawdzić, czy w środku znajduje się płyn. Jednak nie polecam uzyskiwania mleka kokosowego bezpośrednio ze świeżych kokosów – zawierają go one nie wiele, a ich obróbka jest bardzo pracochłonna.
Kakao czy czekolada???
Przede wszystkim, o ile przepis nie mówi inaczej, warto przy wyrobie domowych likierów używać czekolady zamiast kakao. Zdecydowanie to ostatnie zarezerwujmy sobie jako dodatek do nalewek, który bazę stanowi nie tylko mleko. Musisz wiedzieć, że czekolada najczęściej łączona jest w likierach z mlekiem, stąd wybierajmy raczej jej gorzką niż mleczną wersję. Niestety, ale do likierów niezbyt nadaje się czekolada biała. Dlatego lepiej i zdrowiej zastąpić ją skondensowanym mlekiem. Zwykle czekoladę należy rozpuścić w kąpieli wodnej. Poza tym możemy w trakcie podgrzewania dodać do niej kilka łyżek mleka, by gęsty krem nie przywarł nam do garnka.
Prosto z kurnika
Generalnie rzecz ujmując w wyrobie domowych likierów często sięgamy także po żółta jaj. Dlatego prawie w każdym przypadku należy utrzeć je z cukrem na jednolitą masę. Ponadto ważne by jaja były jak najświeższe. Ale uwaga! Zdecydowanie warto powąchać jajko tuż po rozbiciu go, przed dodaniem do nalewki. Generalnie wiele o surowym jajku powie nam też jego wygląd. Pamiętaj żółtko powinno być jasne, mocno wypukłe, nie powinno się rozpadać, czy mieszać z białkiem.
 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!