Lekki baton bez mąki i cukru

O tym, że jakość jedzenia ma równie duży wpływ na naszą sylwetkę, jak jego ilość, nie trzeba chyba nikogo przekonywać. Sęk jednak w tym, że często produkty, które reklamowane są jako "zdrowe" albo "lekkie", niewiele mają wspólnego ze zdrowiem i byciem fit. Najczęściej są to jedynie bomby kaloryczne, złożone głównie z cukru, syropu glukozowo-fruktozowego, niezdrowego tłuszczu, ale niepoznaki okraszone otrębami albo żurawiną (koniecznie kandyzowaną, żeby nie było zbyt zdrowo). Dlatego, jeśli chcemy zjeść naprawdę zdrowy batonik, musimy... zrobić go sami. Jak mawia stare przysłowie, jeśli chcesz być pewien, że coś zostanie zrobione dobrze, zrób to sam.

Baton mocy
Dziś chcemy Wam zaprezentować prosty przepis na naprawdę zdrowy baton, który może być świetnym pomysłem na śniadanie, albo zdrową przekąskę w ciągu dnia, jeśli gdzieś poza domem napadnie nas głód, albo najdzie ochota na małe co nieco. Baton będzie bez mąki oraz cukru – czyli bez dwóch najbardziej tuczących i niezdrowych składników, jakie pakuje się do komercyjnych przekąsek. Będzie za to bogaty w pestki, orzechy i płatki owsiane, które w tej wersji wypadają wyjątkowo smakowicie. Duża zawartość błonnika i zdrowych tłuszczów sprawi, że baton da nam miłe poczucie sytości - a wyraźna nieobecność pustych kalorii sprawi, że zachowamy szczupłe sylwetki z drowie.

Składniki:
Co będzie nam potrzebne do przygotowania batonika? Składników jest sporo, jednak niech nas to nie zraża – ich nadwyżkę zawsze przecież można zużyć w sałatce. Na naszej liście zakupów powinny się znaleźć:
0,5 kg płatków owsianych górskich
50 g sezamu
50 g siemienia lnianego
50 g orzechów laskowych
50 g pestek dyni
100 g suszonej żurawiny
100 g pestek słonecznika
100 g orzechów  włoskich
3 białka jaja (najlepiej z wolnego wybiegu)
1 całe jajo (jak wyżej)
5 łyżek zdrowego słodzika, a więc miodu lub syropu z agawy
4 łyżki rozpuszczonego oleju kokosowego

Wykonanie:
Jeśli szczęśliwie zgromadziliśmy wszystkie składniki, najtrudniejsza część już za nami. Teraz wystarczy połączyć je w jedną, pyszną całość. Jak to zrobić?
Bardzo prosto: przede wszystkim, znajdujemy michę, wsypujemy do niej wszystkie składniki i mieszamy je, by ładnie się połączyły. Dużą blachę wykładamy papierem do pieczenia, wykładamy na nią mieszankę i solidnie dociskamy łyżką.
Teraz wystarczy tylko wstawić blachę do piekarnika na jakieś 25 minut w temp. 180 stopni. Po wyjęciu z piekarnika pozwólmy całości ostygnąć – dopiero zupełnie wystudzoną masę możemy pokroić na batony.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!