Jak zrobić wino z wiśni?

Pewnie myślisz, że wino najłatwiej przygotowuje się z winogron? No cóż, okazuje się, że to właśnie wiśnie wiodą prym, jeśli chodzi o domowe alkohole. Poniżej znajdziesz przepis oraz krótki poradnik, dotyczący tego, jak samodzielnie przygotować z wiśni przepyszne wino! Przeczytaj go koniecznie!

Jak zrobić wino z wiśni?
Zacznijmy od tego, że wiśnie to jedne z tych owoców, które chętnie wykorzystujemy - dekorujemy nimi ciasta, wzbogacamy desery oraz przetwarzamy je na dżemy czy frużeliny. Mało tego, okazuje się, że można z nich stworzyć pyszne wino, którym zachwycą się wszyscy Twoi znajomi.

Wino wiśniowo-porzeczkowe
Generalnie rzecz ujmując domowe wino to rzecz, którą każdy choć raz próbuje przygotować. Dlatego zamiast męczyć się z jabłkami lub winogronami, sięgnij po poniższy patent na wino wiśniowo-porzeczkowe. A z pewnością się nie zawiedziesz! Najpierw przygotuj: 1,5 kg wiśni, 1,5 kg czarnej porzeczki, 1,27 kg cukru, 2,25 l wody, drożdże winiarskie. Potem wiśnie i porzeczki oczyść, te pierwsze pozbaw pestek a następnie wrzuć do miski, rozgnieć i odstaw na cały dzień, by całość puściła sok. Dopiero na drugi dzień weź nieco soku i cukru, rozrób w nich drożdże winiarskie (zgodnie z instrukcją na opakowaniu). Całość odstaw do wyrośnięcia. Następnie miazgę z owoców razem z sokiem przełóż do gąsiora, dodaj syrop cukrowy przygotowany z połowy składników (zagotuj cukier z wodą w proporcji 1:1) oraz wyrośnięte drożdże. Tak przygotowaną całość zatkaj gumowym korkiem ze szklaną rurką, (nalej do niej nieco wody). Potem odstaw wino, by "pracowało". Natomiast gdy całość przestanie pracować (z rurki przestanie bulgotać), odlej wino, usuń z gąsiora osad, wyczyść go a następnie z powrotem wlej wino. Następnie dodaj syrop cukrowy przyrządzony z drugiej połowy składników i ponownie zatkaj korkiem z rurką. Musisz wiedzieć, że wino jest gotowe, kiedy całkowicie przestanie pracować - wówczas wystarczy je zlać do butelek i podpisać. Smacznego!

Jak uniknąć choroby wina?
Przede wszystkim, czasem mimo najszczerszych chęci, wino nam się zwyczajnie nie uda. Chodzi oto, że może z niego wyjść ocet, będzie mętne lub może nie mieć w sobie ani grama alkoholu. Musisz wiedzieć, że każda z tych „chorób” wynika z pewnych błędów, jakie mogą wkraść się w trakcie tworzenia trunku. Pojawia się więc pytanie: jak zatem uniknąć wpadek? No cóż, zacznijmy od podstaw, czyli zamiast wina wyszedł nam ocet, przyczyn tego stanu jest sporo. Oczywiście pierwsza jest banalna - nieumyte i niewyparzone narzędzia, w tym rurka fermentacyjna oraz gąsior. Generalnie jakiekolwiek zanieczyszczenie może doprowadzić do namnożenia się bakterii octowych, dzięki czemu otrzymamy ocet winny.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!