Zdrowe batony domowej roboty

​Baton to coś, co kojarzy nam się raczej z niezdrową przekąską i prostym sposobem na dostarczenie organizmowi pustych kalorii, a na dłuższa metę - również kilku dodatkowych centymetrów w pasie. Tymczasem batony – i to bardzo zdrowe – możemy łatwo i szybko przygotować w domu. Potem wystarczy ich tylko nie zjeść tuż po przygotowaniu (co nie będzie proste, uprzedzamy!), zabrać do torebki i... można cieszyć się zdrowym i pysznym jedzonkiem, niezależnie od okoliczności przyrody. Jak wykonać taki batonik? Opcji jest wiele, a tutaj w ramach inspiracji przytaczamy jedynie trzy – wybierzcie więc tę, która najbardziej przypadnie Wam do gustu.

Opcja 1 – baton mocy
Do jego przygotowania będziemy potrzebowali:
płatków owsianych – 8 łyżek
płatków żytnich – 8 łyżek
miodu – 8 łyżek
łyżki sezamu – 3 łyżki
3 łyżki siemienia lnianego -3 łyżki
płatków migdałowych – 4 łyżki
żurawiny - spora garść
pestki dyni – jak wyżej
soku i skórki z połowy cytryny
Wykonanie: na patelni prażymy płatki owsiane, żytnie oraz otręby, aż wszystko osiągnie apetyczny, złotawy kolor. Następnie dorzucamy sezam i siemię, a na końcu pozostałe składniki. Mieszamy dokładnie, po czym przekładamy do formy wyłożonej papierem do pieczenia. Odstawiamy na minimum godzinę (można wstawić do lodówki, będzie nieco szybciej), a następnie kroimy na batoniki.

Opcja 2: wegański baton bananowy
Będziemy potrzebowali:
2 dojrzałych bananów,
1,5 kubka płatków owsianych
garści orzechów laskowych
garści suszonych daktyli (pokrojonych)
dwóch łyżek oleju kokosowego
dwóch łyżek ksylitolu
szczypty soli
łyżeczki cynamonu
połowy łyżeczki kardamonu
Przygotowanie: banany rozgniatamy bez litości, po czy mieszamy z płatkami owsianymi. Następnie dodajemy olej i resztę składników, znowu mieszamy, przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i pieczemy przez 30 min, w temperaturze 180 stopni Celsjusza. Po przestudzeniu kroimy na batoniki.

Opcja 3: Crunch
Do przygotowania tego batonika będziemy potrzebować:
110 g masła
120 g ksylitolu + łyżki miodu
225 g płatków owsianych (najlepiej drobnych)
łyżeczki imbiru
małej garści płatków migdałowych (do posypania)

Wykonanie: masło podgrzewamy do rozpuszczenia, następnie dodajemy ksylitol oraz miód i mieszamy. Dorzucamy płatki owsiane i imbir, ponownie mieszamy, po czym przekładamy na blachę, oczywiście wyłożoną papierem do pieczenia.
Masę posypujemy obficie płatkami migdałowymi i pieczemy wszystko przez kwadrans w temperaturze 190 stopni. Kroimy dopiero po wystudzeniu.
 

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!