Przepis na piwo imbirowe

Bazą piwa imbirowego, jak sama nazwa wskazuje, jest imbir. To dzięki tej przyprawie trunek wykazuje właściwości kulinarne i lecznicze. Jego przygotowanie, wbrew pozorom jest bardzo proste. Poniżej prezentujemy sprawdzony przepis!

Piwo imbirowe stanowi źródło zdrowych bakterii, ma korzystny wpływ na układ trawienny i regulację flory jelitowej. Ponadto jest skutecznym sposobem na bóle mięśni i stawów. Piwo imbirowe można zrobić na dwa sposoby czyli alkoholowe i bezalkoholowe. Te pierwsze potrzebuje fermentacji i warzenia do momentu uzyskania pożądanego smaku. Miłośnicy imbirowego piwa radzą sobie dodając więcej imbiru i innych dodatkowych przypraw.

Czego potrzebujesz?
Do przygotowania piwa imbirowego będzie potrzebny nam suszony imbir, drożdże, cukier, woda oraz 4 cytryny. Oprócz tego powinniśmy zaopatrzyć się w niezbędne akcesoria takie jak dzbanek z miarką, garnek, słoik, etamina (ewentualnie inna bawełniana tkanina o płóciennym splocie), lejek, gumka recepturka oraz butelki.

Jak zrobić piwo imbirowe?
Aby zrobić piwo imbirowe musimy wymieszać w słoiku jedną łyżkę drożdży, dwie łyżki suszonego imbiru, cztery łyżki cukru oraz pół litra zimnej wody. Miksturę należy mieszać do momentu, aż uzyska jednolitą konsystencję. Następnie zakręcamy słoik i trzymamy go w pokojowej temperaturze. Codziennie dodajemy do słoika cztery łyżki cukru oraz dwie łyżki suszonego imbiru. Pamiętajmy, aby za każdym razem dodane składniki wymieszać z resztą roztworu tak, aby roztopiły się i utworzyły z nim jednolitą mieszaninę. Kolejny krok, jaki musimy wykonać to wsypanie do garnka 0,9 kilograma cukru i wlanie jednego litra wody. Składniki trzeba mieszać dopóki cukier się nie rozpuści. Następnie dodajemy do nich sok z czterech cytryn i przelewamy zawartość słoika. Jednak zanim to wykonamy odkręcamy pokrywkę, zakładamy na słoik etaminę i przewiązujemy go gumką recepturką. Tym sposobem przecedzamy jego zawartość do garnka i mieszamy dokładnie wszystkie składniki. Wkładamy do każdej butelki lejek i napełniamy je w 7/8. Zostawiamy na moment, aby piwo się osadziło. Potem ściskamy każdą butelkę w celu upewnienia się, że piwo nie wystrzeli. Zakręcamy luźno każdą butelkę i pozwalamy piwu zważyć się przez około cztery tygodnie. W międzyczasie kontrolujemy ciśnienie w butelkach, żeby nie zrobiło się zbyt duże. Po zakończeniu fermentacji przechowujemy piwo w lodówce do chwili, aż uzyska pożądany smak.

Zobacz również

Kontakt

Tel: 802 694 574

E-mail: kontakt@oatmealandfigs.pl

Lubisz się zdrowo odżywiać, ale czasem masz też ochotę na coś spoza ścisłej diety? U nas znajdziesz przepisy, które gdy będą wykorzystywane z umiarem nie przeszkodzą w utrzymaniu idealnej sylwetki!